21 juni 2018 LP2 in Las Palmas | Rotterdam

RE_INVENT | Transformers of the Next Society

Op donderdag 21 juni 2018 organiseert Stichting RE_INVENT Foundation het evenement ‘Transformers of the Next Society’. Tijdens dit evenement gaan 100 Rotterdamse jongeren in gesprek met de overheid, het onderwijs, creatieven en het bedrijfsleven over hun ideale samenleving en de stappen om deze te realiseren.

De jongeren, in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, zijn o.a. leerlingen van de Oscar Romero School en het Ilex college. Deze scholen zijn gevestigd in wijken waarvan bekend is dat armoede vaak voorkomt. Armoede in Nederland is een groter probleem dan de meeste mensen denken, vooral in Rotterdam.

Momenteel groeit een op de vier Rotterdamse jongeren op in armoede. Een groot aandeel jongeren dat risico loopt op maatschappelijke uitsluiting door een combinatie van armoede gerelateerde problemen. Een risico dat bovendien groter wordt onder invloed van onze snel veranderende, digitale maatschappij.

De gezamenlijke inspanning om deze dag te realiseren zien we als manifest aan de jongeren om te tonen dat ze wonen in een stad die hen omarmt en hen ondersteunt om het beste uit zichzelf te halen. Wat ons betreft is deze dag dan ook geen eenmalige actie, maar het begin van een nieuwe beweging. Een beweging waarin deze jongeren empowered worden om hun ideale samenleving te verwezenlijken.

Door te luisteren naar de ideeën van Rotterdamse kinderen wordt een stevige basis gelegd voor de initiatieven over armoede en schulden

Stans Goudsmit | Gemeentelijke kinderombudsman

Verloop van de dag

De dag start om 9.15 uur met een opening door het Amenti collective– partner van het Hip Hop Huis. Joris Lutz – acteur, (jeugdliteratuur) schrijver en Rotterdammer – opent en presenteert de dag. Na de opening start de dialoog met de jongeren samen een team van social designers, jeugdwerkers en leerkrachten. Dit team zorgt ervoor dat de jongeren hun ideeën goed over het voetlicht kunnen brengen.

Tijdens de lunch, die wordt verzorgd door Hotspot Hutspot, overhandigen de jongeren hun uitkomsten aan dhr. Hugo von Meijenfeldt (Sustainable Development Goals), dhr. Reinier Lagerwerf (gemeentelijke kinderombudsman) en vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam.

Terwijl met partners wordt nagepraat over de uitkomsten van de dag kunnen de jongeren deelnemen aan diverse masterclasses. Deze masterclasses zijn bedoeld om de dag voor jongeren ontspannen af te sluiten en in contact te brengen met hun talenten. Bovendien geeft het deze jongeren zicht op dat wat de stad hen te bieden heeft. De masterclasses worden aangeboden door: Circus Rotjeknor, Hotspot Hutspot, Hip Hop Huis, het Fotomuseum, Creative Hubs en Stichting Mattie.

Programma 

09.00-09.30   Ontvangst en opening

Opening door Amenti Collective van Hip Hop Huis en dagvoorzitter Joris Lutz

09.30-12.15   Jongerendialoog

Hoe wonen we? Wat doen we? Hoe gaan mensen met elkaar om? Wat eten en drinken we? En hoe verplaatsen we ons? Dit zijn de vijf vragen die centraal staan in het vaststellen van de ideale samenleving. Vanuit dit ideaal worden de jongeren begeleid bij het prioriteren van de stappen om hun Next Society te realiseren. 

12.15-13.00   Lunch (deelname: op persoonlijke uitnodiging)

De jongeren presenteren hun opbrengst van de ochtend en overhandigen deze aan landelijk coördinator van de Sustainable Development Goals, de gemeentelijke kinderombudsman en de gemeente Rotterdam. (Deelname aan deze lunch op persoonlijke uitnodiging). 

13.00-14.15   Masterclasses

De jongeren kunnen deelnemen aan masterclasses die worden aangeboden door partners uit de stad . 

14.15-14.30   Afsluiting

Na afloop van de master classes sluit Joris Lutz de dag met de jongeren af. 

Wij steunen dit evenement omdat het een bijdrage levert aan het realiseren van de belangrijkste doelstelling van de VN voor 2030

Hugo von Meijenfeldt | Sustainable Development Goals

RE_INVENT Transformers in Next Society wordt mogelijk gemaakt door: 

Ook partner worden van RE_INVENT Transformers of the Next Society? Neem dan contact met ons op: info@reinventnextsociety.nl

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten